Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Φώτης Κουτσαμπάρης, "Ξεμάκρεμα εορταστικόν"




ξεμάκρεμα εορταστικόν

Αναβοσβήνει τα λαμπάκια του ο αναχωρητής χρόνος στο γέρμα του, αναρτημένος στα χριστουγεννιάτικα ελάτινα δέντρα και στα γιορτινά διακοσμητικά των παραθυριών κι η καρδιά σαν να πικροχαίρεται τον αποχαιρετισμό. Γλυκά τα συναισθήματα της απομάκρυνσης, όπως ξαλαφρώνεις από γεγονότα, κι ας βαραίνει κατοπινά η ίδια τους η απουσία, δηλαδή η μετοχή τους στην ζωή μας ή η δική μας συμμετοχή σ’ αυτά. Καθώς όμως έρχεται γέννηση στο καταχείμωνο, διασκεδάζει την ελπίδα με το λευκό χρώμα μιας γλυκιάς προσμονής.
Οι Μάγοι αμπαλάρουν τα δώρα τους, με δέηση και ευλογία, και το νέο έτος ετοιμάζεται για την πρεμιέρα του, να κρεμάσει γιρλάντες τις προσδοκίες με ανθούς στις πόρτες των σπιτιών μας. Ο νέος χρόνος καταφθάνει. Κι ας διακρίνεται ίδιος με τον παρελθόντα, μεγάλος πλην ανώριμος, ωραίος πλην ελαφρόνους, γοητευτικός πλην ελλιπής. Στην ίδια πορεία του ανθρώπου, να επιδιώκει να δώσει γεύση στο δαγκωμένο μπισκότο της πορείας του εις το διηνεκές.
Φώτα θαμπώνουν την πόλη, τις μέρες που νυχτώνει νωρίς, κι η κεντρική αγορά έχει καλεσμένους, φίλους και συγγενείς εορταζόμενων. Θέλγουν θαρρείς οι βιτρίνες κι ο περίπατος ανοίγει το αυτί να ακούσει κάλαντα παιδικά, με τρίγωνο, ακορντεόν, κιθάρα. Κι οι τσιγγάνοι να γυρίζουν την ευθυμία τους –ή την ελευθερία τους– στα ουζομεζεδοπωλεία του Μοδιάνο με κλαρίνο και νταούλι, «Χριστός γεννάται» κι «αϊ ντι μάλε». Αφορμή ή πηγή χαράς, μια γιορτή, ένα χαμόγελο και τα «Χρόνια Πολλά» πραγματική απαντοχή.
Ο Αη-Βασίλης, υπερήλιξ με ζωντάνια, τρυπώνει τις πεθυμιές στην καμινάδα της ψυχής κι αποκαλύπτει την νεότητα μιας άσπρης γενειάδας και μιας κατάλευκης κόμης. Όπως λευκή, νέα, αγνή κι αμόλυντη είναι η προσφορά, νέα και άσπιλη η αγάπη. Άγγελοι τινάζουν ευχές απ’ τα φτερά τους, όπως τα δέντρα το χιόνι στον άνεμο και τα αστέρια στροβιλίζουν στα βλέμματα.
Ο Δεκέμβρης αντιμετωπίζει το κρύο του με το μαγκάλι της εορταστικής του αθωότητας.




Από το βιβλίο «λοξές ματιές», εκδ. Μαλλιάρης-Παιδεία, 2009




Ο Φώτης Κουτσαμπάρης γεννήθηκε το 1967 στα Καβάσιλα Βεροίας και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. Εργάζεται στην εφημερίδα «Μακεδονία» ως ρεπόρτερ - συντάκτης. Προηγούμενα έργα του: «Το Λογικό ενός τρελού», 1983, «Ξέχειλη Καρδιά», 1984, «Σφεντόνα», 1984, «Στην πλάνη των εικόνων» 1984, «Προσοχή…εύθραυστον», 1986.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου