Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017

Ζωγραφική και Λογοτεχνία σε συνύπαρξη στο Εργαστήρι του Κων/νου Αρώνη στη Βέροια - Εγκαίνια Έκθεσης στο café McOza (6-10-2017)
γράφει η Δήμητρα Σμυρνή


Μετά από έξι χρόνια, από τότε που στήθηκε στη Βέροια το Εργαστήρι του Κωνσταντίνου Αρώνη, του γνωστού εικαστικού και αρχιτέκτονα, οι μαθητές του συνεχίζουν να δημιουργούν, να εκθέτουν τη δουλειά τους και προπαντός να δένονται με το δάσκαλό με δεσμούς που αποδεικνύονται κάθε χρόνο και πιο δυνατοί.

Και φέτος πάλι η έκθεση στο καφέ-γκαλερί McOza, και στους δυο ορόφους του, με τους καλλιτέχνες, με λογοτέχνες, με φίλους που ήρθαν για να δουν τα έργα της περασμένης χρονιάς, και με μια πρωτοτυπία. Τα εγκαίνια της έκθεσης, που έγιναν χθες, είχαν να προσθέσουν μια άλλη διάσταση στη βραδιά, αφού συνοδεύονταν από την παρουσίαση ενός λευκώματος του Εργαστηρίου.

Με τον τίτλο «11 Λογοτέχνες και 23 Εικαστικοί - Πεδία συνάντησης», το λεύκωμα, που επιμελήθηκαν ο Κωνσταντίνος Αρώνης και η Αλεξάνδρα Μυλωνά, περιέχει έργα καλλιτεχνών του Εργαστηρίου, που για τη δημιουργία τους ως πηγή έμπνευσης είχαν λογοτεχνικά κείμενα ανθρώπων της Βέροιας. Ανάμεσα τους κατατέθηκαν και ποιήματα ποιητών του Ποιητικού Πυρήνα.

Ο Κωνσταντίνος Αρώνης είπε χαρακτηριστικά για την έκθεση και το λεύκωμα:
«Μετά από έξι χρόνια δουλειάς στη Βέροια, με εκθέσεις των μαθητών μας όχι μόνο στη Βέροια και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στο Παρίσι πέρυσι, το McOza φιλοξενεί και πάλι τα έργα μας της περασμένης χρονιάς.
Το ιδιαίτερο της βραδιάς των εγκαινίων είναι η έκδοση ενός λευκώματος, αποτέλεσμα της ιδέας συνύπαρξης της ζωγραφικής με τη λογοτεχνία και πιο συγκεκριμένα της συνύπαρξης του Ποιητικού Πυρήνα με το Εργαστήρι.
Πέρυσι έγινε στον ίδιο χώρο ένα δρώμενο, για να δείξει τη σύζευξη ποίησης και ζωγραφικής. Η ιδέα προχώρησε και τα μέλη του Πυρήνα διέθεσαν ποιήματά τους μαζί με λογοτεχνικά κείμενα άλλων Βεροιέων, ώστε να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τους μαθητές του Εργαστηρίου.
Αναλύσαμε και προσεγγίσαμε τα ποιήματα όλη τη χρονιά. Δεν κάναμε εικονογράφηση αλλά μια παράλληλη δράση. Το ποίημα δημιουργεί συνειρμούς και στον καμβά μεταφέρεται η εικόνα.
Πρόκληση για μας ήταν να παρουσιαστούν δίπλα-δίπλα το κείμενο και η ζωγραφική πρόταση.
Το λεύκωμα το επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Μυλωνά. Είναι ένα πρώτο τεύχος, το οποίο θα έχει και συνέχεια».

Εκπροσωπώντας τον Ποιητικό Πυρήνα ο Δημήτρης Παπαστεργίου πρόσθεσε:
«Δεχτήκαμε την πρόκληση από το Εργαστήρι του Κων/νου Αρώνη και ανταποκριθήκαμε στη γοητεία του συνειρμού. Δεν έχουμε παρά να ευχαριστήσουμε το Εργαστήρι γι’ αυτήν τη γόνιμη και πρωτότυπη συνεργασία».

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση και ένα εντυπωσιακό λεύκωμα, προϊόν μιας πρωτότυπης ιδέας, που ξάφνιασε με την αισθητική του.

Εκθέτουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Δήμητρα Αβραάμ, Έλσα Αθανασάκη, Λίλα Βαρελοπούλου-Λιάκου, Όλγα Γιαμά, Σίσσυ Γκαμπέση, Άγγελος Ζορμπάς, Ευαγγέλια Καΐκη, Νεκταρία Καραλή, Λύδια Καραμούτη, Αναστασία Κότσιαλου, Κατερίνα Κυριακού, Εύα Λιγάκη, Ουράνια Μανουσαρίδου, Σωτήρης Μάντζος, Σοφία Ναλμπάντη-Μανούδη, Δώρα Μουρατίδου, Έφη Σοφιανίδου, Ελένη Συλίβριλη, Μαρία Τασσιοπούλου, Πόπη Τσιάλου-Κεχαγιόγλου, Μελετίνη Τσίλη, Χρύσα Φιλίντατζη, Γιάννης Φωτόπουλος, Μαρία Χειμωνοπούλου και Κωνσταντίνος Χρυσοστομίδης.

Στο λεύκωμα συμμετέχουν οι λογοτέχνες: Κούλα Αδαλόγλου, Βασίλης Δασκαλάκης, Δημήτρης Καπετανάκης, Δημήτριος Ιορδ. Καρασάββας, Σούλης Λιάκος, Νίκος Μανούδης, Αλεξάνδρα Μυλωνά, Δημήτρης Γ. Παπαστεργίου, Παύλος Παρασκευαΐδης, Γιάννης Φωτόπουλος και Ιγνάτης Χουβαρδάς.

Φωτογραφίες: Δήμητρα Σμυρνή, Δημήτρης Τσιμούρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου