Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Περιοδικό θράκα, λόγος και να καίει



Η «θράκα» (http://thraka-magazine.blogspot.gr/είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που παρακολουθεί στενά τον χώρο της λογοτεχνίας. Πρόσφατα οι συντελεστές του επεχείρησαν και πέτυχαν και την έντυπη μορφή του σε εξαμηνιαία βάση.
Οι …καρβουνιάρηδες, όπως αυτοαποκαλούνται, είναι νέοι ως επί το πλείστον άνθρωποι, με παρουσία στο χώρο της λογοτεχνίας και με μεγάλη όρεξη για δουλειά. Έτσι, κρατάμε στα χέρια μας καυτό το πρώτο τεύχος της «θράκας» ή άλλη μια απόδειξη ότι ιστορία γράφουν οι παρέες.
Την Κυριακή 24 - 11 - 2013 (στις 19:30) γίνεται και η παρουσίασή του, στο POLIS ART CAFÉ, Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς Βιβλίου όπου θα μιλήσουν συνεργάτες, φίλοι και οι συντελεστές του περιοδικού. Θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις σε Λάρισα και Βόλο και η συνέχεια θα είναι εξίσου καυτή με το επόμενο τεύχος να έχει ήδη δρομολογηθεί για τον Μάρτιο του 2014.
Εμείς τους στέλνουμε ολόθερμες τις …πυρηνικές ευχές μας για καλή επιτυχία και δύναμη για την καλή συνέχεια.


Στο πρώτο Τεύχος της «θράκας» διαβάζουμε:
- Ανέκδοτη επιστολή προς τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη από τον αδερφό του Γεώργιο και ένα μικρό άρθρο για την ιστορία της από την Εύη Σμαρλαμάκη.
- Συνέντευξη της Γλυκερίας Μπασδέκη.
- Το δοκίμιο του Δημήτρη Νεοφώτιστου, «W. Blake - Δ. Σολωμός: Παράλληλοι».
- Ποίηση: Έκτωρ Πανταζής, Μαρίνα Αγαθαγγελίδου, Δημήτρης Λεοντζάκος, Πέτρος Σκυθιώτης, Χρύσα Αλεξίου, Βασίλης Κυριαζάκης, Massimiliano Damaggio, Αφροδίτη Λυμπέρη, Γιώργος Μίχος, Κώστας Ρεούσης, Νίκος Σφαγμένος, Κυριάκος Συφιλτζόγλου, Κωνσταντίνος Μπούρας, Δημήτριος Μουζάκης, Vittorio Sereni (μτφρ. Σωτήρης Παστάκας), Arthur Rimbaud (μτφρ. Κώστας Ριτσώνης), Alejandra Pizarnik (μτφρ. Στάθης Ιντζές), Κωνσταντίν Μπάλμοντ (μτφρ. Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης), Denise Jallais (μτφρ. Κώστας Ριτσώνης), MetinCengiz (μετάφραση από τα τουρκικά στα ιταλικά: Hale Oyal και από τα ιταλικά στα ελληνικά Σωτήρης Παστάκας), Langston Hughes (μτφρ. Μαρία Κατσοπούλου).
- Μια κατάδυση στις ποιητικές συλλογές «ΤΟ ΤΡΙΒΕΙΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» του Πέτρου Γκολίτση και «ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ» του Κυριάκου Συφιλτζόγλου, από τον ποιητή Αντώνη Ψάλτη.
- Την στήλη «ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΝΙΣΑΣ» της Μπελίκας-Αντωνίας Κουμπαρέλη.
- Δύο ενδιαφέροντα κείμενα από τους Βασίλη Λαλιώτη και Εύη Σμαρλαμάκη.
- Και το αφιέρωμα στο έργο του ποιητή Σωτήρη Παστάκα, από τον Πέτρο Γκολίτση.
- Τέλος, διηγήματα τους καταθέτουν οι: Αντωνία Μπελίκα Κουμπαρέλη, Άννα Νιαράκη, Αλέξανδρος Μιχαήλ και Θοδωρής Νταλούσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου