Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Μια γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και την Ημέρα Γαλλοφωνίας


φωτογραφία: Δήμητρα Σμυρνή


Μια γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και την Ημέρα Γαλλοφωνίας


Βραδιά ποίησης συνδιοργάνωσαν η Ένωση Καθηγητών Γαλλικής Ημαθίας, η λέσχη ανάγνωσης «Ακυβέρνητος Βιβλιόπλους» και ο Ποιητικός Πυρήνας, γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21/3) και την Ημέρα Γαλλοφωνίας (20/3).
    Η εκδήλωση έλαβε χώρα στον φιλόξενο χώρο του καφέ Εκτός Χάρτη (Βενιζέλου 43, Βέροια), το απόγευμα της Κυριακής 19/3/2023 και ήταν αφιερωμένη στην Γαλλική Ποίηση.
    Η Μαριάννα Λουκά, εκ μέρους της Ένωσης Καθηγητών Γαλλικής Ημαθίας, μίλησε για την Ημέρα Γαλλοφωνίας τονίζοντας ότι «η Γαλλοφωνία προωθεί τη διακίνηση ιδεών, τη σύσφιξη των δεσμών ανάμεσα στους λαούς χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς διάθεση να επιβάλλει πολιτισμική ομοιογένεια» και κατέληξε ότι «η γλώσσα είναι πατρίδα, η γαλλική γλώσσα είναι η συγκολλητική ουσία για να εκφραστούν οι πολλαπλές πατρίδες του καθένα».
    Ο Δημήτρης Γ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στη σημασία της Παγκόσμια Ημέρας Ποίησης και στο χρονικό καθιέρωσής της.
     Στη συνέχεια διαβάστηκαν ποιήματα Γάλλων ποιητών όπως Σαρλ Μπωντλαίρ, Αρτύρ Ρεμπώ, Πωλ Ελυαρ, Πιερ Ρεβερντύ, Ζακ Πρεβέρ, Λουί Αραγκόν κ.α.
   Κύριο χαρακτηριστικό της βραδιάς ήταν ο αυθορμητισμός, καθώς η σειρά των αναγνώσεων ήταν απροσχεδίαστη, ενώ δεν έλειψαν οι μουσικές παρεμβάσεις με μελοποιημένη ποίηση από τον Γιάννη Γεωργουδάκη και τον Τάσο Πλαστήρα.
     Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ποιήματα και στα Γαλλικά, τη μετάφραση ενός ποιήματος του Δημήτρη Ιορδ. Καρασάββα στα Γαλλικά από τον πρόεδρο της Ένωσης Καθηγητών Γαλλικής Ημαθίας Κώστα Τσικερδάνο, και, σε πρώτη ανάγνωση, μεταφράσεις (στα Ελληνικά) ποιημάτων Γάλλων ποιητών από τον Μίλτο Σαρηγιαννίδη.



Φωτογραφίες: Δήμητρα Σμυρνή
















Η αφίσα της εκδήλωσης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου