Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Μια γιορτή για την Άνοιξη και την Ποίηση




Με μια βραδιά αφιερωμένη στην Άνοιξη και στη νιότη γιόρτασαν ο Ποιητικός Πυρήνας και οι φίλοι του την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης την Κυριακή 20-3-2016 στην «Sala» του πολυχώρου Ελιά στην Βέροια.
Ήταν μια βραδιά από αυτές, που μόνον όταν φτάνουν στο τέλος τους συνειδητοποιείς την ιδιαιτερότητά τους. Η επιτυχία του εγχειρήματος, να συνοδοιπορήσουν μαθητές, καθηγητές και λογοτέχνες, ώστε να φέρουν με επιτυχία εις πέρας μια μουσικοποιητική παράσταση, δεν μπορεί παρά να αφήνει στα χείλη όλων ένα χαμόγελο ικανοποίησης. Μικρές δημιουργικές ομάδες συνέθεσαν μια μεγάλη ποιητική συντροφιά που απέσπασε εν τέλει το χειροκρότημα του κοινού που κατέκλυσε ασφυκτικά την μεγάλη αίθουσα.
Οι ποιητές του Ποιητικού Πυρήνα, Βασίλης Δασκαλάκης, Δημήτρης Καρασάββας, Σούλης Λιάκος, Παύλος Παρασκευαΐδης, Δημήτρης Γ. Παπαστεργίου και Ιγνάτης Χουβαρδάς, διάβασαν κείμενα για την Άνοιξη. Σκοπός τους όμως ήταν να δώσουν τον κύριο ρόλο στα βλαστάρια της πόλης τους που για δύο περίπου μήνες προετοιμάζονταν να γίνουν μέρη και εικόνες ποιητικών συνθέσεων.
Έτσι, η «Ποιητική Ομάδα» του 1ου Λυκείου, αποτελούμενη από τους Δημήτρη Κογκέζο, Ελένη Μελιοπούλου, Αριστείδη Σιδηρόπουλο, Ευαγγελία Σοφοπούλου, Ιωάννα Τζίκα, Ηρώ Τροχίδου, Κωνσταντίνα Τσέου, Στεφανία Χριστοδουλίδου και Μαρία Θεοχαροπούλου στο τραγούδι, με υπεύθυνους καθηγητές τους φιλολόγους Ροδούλα Κοκελίδου και Αλέξανδρο Ζαφειρόπουλο, δραματοποίησε όμορφα το «Όνειρο θερινού μεσημεριού» του Γιάννη Ρίτσου.
Η «Ομάδα δραματοποιημένης ποίησης» του 5ου ΓΕΛ Βέροιας, αποτελούμενη από τους Χρήστο Καλαϊτζίδη, Αργύρη Μισιρλή, Μαρία Νταμοτσίδου, Μάρθα Ορφανίδου, Ράνια Πανταζή, Άρτεμη Παπαδημητρίου, Χρύσα Παπαδοπούλου, Τζένη Πασίδου, Βάνα Σιδηροπούλου, Ελευθερία Τσαουσίδου και Κωνσταντίνο Τύπο, με υπεύθυνες τις καθηγήτριες Ολυμπία Μπέτσα, φιλόλογο και Βίκυ Κουκάρα πληροφορικό, δραματοποίησε αποσπάσματα από το «Ημερολόγιο ενός αθέατου Απριλίου» του Οδυσσέα Ελύτη.
Το δρώμενό της εμπλούτισε με τις εξαιρετικές αποδόσεις της, η Μουσική Ομάδα του 5ου ΓΕΛ Βέροιας, αποτελούμενη από τους Νικολέτα Τσαμπούρη, Δημήτρη Τσολακίδη, Ασημίνα Σελάμι και με υπεύθυνο καθηγητή τον Γιάννη Γεωργουδάκη, φυσικό.
Με συνθέσεις εμπνευσμένες από την Άνοιξη, των Γ. Μαρκόπουλου, Ν. Βενετσάνου, Δ. Σαββόπουλου, Μ. Θεοδωράκη κ.ά. γεφύρωνε τον λόγο και τα δρώμενα, το Μουσικό Σχήμα, αποτελούμενο από τους Κώστα Γεωργίου, Μαρία Γεωργίου, Μάριο Δασκαλάκη, Γεωργία Παπανίδου και Χρήστο Τρέβλα.
Την όλη εκδήλωση συντόνισε άψογα η Ευγενία Καβαλλάρη, φιλόλογος, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας.

Ο Ποιητικός Πυρήνας ευχαριστεί θερμά τους φίλους της ποίησης που γέμισαν ασφυκτικά την «Sala» της Ελιάς, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία τούτης της γιορτής. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους μαθητές και στους καθηγητές τους, που κατάφεραν και βρήκαν τον χρόνο στο βαρύ πρόγραμμά τους, ξεδίπλωσαν το ταλέντο και την ευαισθησία τους και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, συμβάλλοντας έτσι στη επιτυχία της εκδήλωσης.












Φωτογραφίες: Γωγώ Αναστασιάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου