Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016

Νέα περί της δολοφονίας του Σύρου ποιητή Μοχάμαντ Μπασίρ Αλ Αανί και του γιου του
Οι τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος σκότωσαν την Πέμπτη τον Σύρο ποιητή Μοχάμαντ Μπασίρ Αλ Αανί (Mohammad Bashir al Aani) και τον γιο του Εγιάς (Eyass), που τους είχαν πιάσει έξω από την πόλη Ντέιρ Αλ Ζουρ στην ανατολική Συρία, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Οι τρομοκράτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος είχαν απαγάγει τον ποιητή και τον γιο του και τους είχαν μεταφέρει σε άγνωστη τοποθεσία, σύμφωνα πάντα με το SANA.

Ο Αανί, που είχε γεννηθεί το 1960, ήταν ένας από τους επιφανείς Σύρους ποιητές και μέλος της Ένωσης Αράβων Συγγραφέων στη Συρία.

Είχε εκδώσεις τρεις ποιητικές συλλογές.


Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης - Δολοφονία Σύρου Ποιητή

                                   μα επί τέλους! πια ο καθείς γνωρίζει πως
                                   από καιρό τώρα
                                   -και προ παντός στα χρόνια τα δικά μας τα σακάτικα-
                                   είθισται
                                   να δολοφονούν τους ποιητάς

                                                                         ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ


Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, «πνευματικό τέκνο» της ελληνικής Εταιρείας Συγγραφέων, βρίσκει την ποίηση τραυματισμένη και τον κόσμο σκοτεινιασμένο από κρίσεις, πολέμους και θρησκευτικούς φανατισμούς. Πριν από λίγες μέρες, το ισλαμικό κράτος δολοφόνησε τον επιφανή σύρο ποιητή, Μπασίρ Αλ Αανί. Πρόσφατα, η Σαουδική Αραβία καταδίκασε σε θάνατο τον παλαιστίνιο ποιητή Άσραφ Φαγιάντ. Όταν, το 1998, η Εταιρεία Συγγραφέων πρότεινε τη δημιουργία μιας παγκόσμιας ημέρας ποίησης, πρόταση την οποία αποδέχτηκε αργότερα η Unesco καθιερώνοντας αυτόν τον ετήσιο εορτασμό, οι Έλληνες συγγραφείς οραματίζονταν ένα μέλλον πιο φωτεινό και πιο ποιητικό. «Οι νέοι ναζί του ISIS σκότωσαν τον Μπασίρ Αλ Αανί, αλλά δεν μπορούν να σκοτώσουν την ποίηση», έγραψε ο δημοσιογράφος Γουαέλ Σαγουάχ αποχαιρετώντας τον φίλο του Μπασίρ Αλ Αανί, που δολοφονήθηκε, μαζί με τον γιο του, από το Ισλαμικό Κράτος. Κι η Εταιρεία Συγγραφέων υπενθυμίζει και πάλι: «Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την ποίηση: την Ποίηση όσο ακόμα μπορεί να αποτελεί έναν επιπλέον ορισμό της ελευθερίας».

Για τη δολοφονία του Μπασίρ Αλ Αανί, βλ.:


και