Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Σημείωμα Νοεμβρίου 2015




CELLULE 252

Όταν ο «καταραμένος» Paul Verlaine πυροβόλησε δυο φορές τον αγαπημένο του Arthur Rimbaud τον Ιούλιο του 1873, δεν σκεφτόταν φυσικά, ότι η Μons, η πόλη που φυλακίστηκε έως τον Ιανουάριο του 1875, θα του αφιέρωνε εκθέσεις και θεματικές ενότητες για το έργο του, 140 χρόνια μετά...
Για το 2015, ορίστηκαν δύο «μικρές» πόλεις να φιλοξενήσουν το θεσμό της πολιτιστικής πρωτεύουσας, που καθιέρωσε επί υπουργίας της, η Μελίνα Μερκούρη. Η μία είναι η Τσέχικη πόλη Πίλζεν (Πλζεν) και η άλλη η Βελγική πόλη Μονς.
Τα κριτήρια για την ανάληψη και το χρίσμα δεν τα εξετάζουμε, αλλά σίγουρα αυτό που προβάλλουν (όλες οι πόλεις που διεκδικούν και “κερδίζουν”), είναι η ιστορία και ο πολιτισμός τους.
Έτσι το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτώβρη σε μια ολιγοήμερη εκδρομή στο Βέλγιο , θαυμάσαμε τις Βρυξέλλες την Μπρυζ, αλλά το επιδόρπιο κυριολεκτικά και αναπάντεχα ήταν η επίσκεψή μας στη Μονς!
Μια πόλη με περίπου ενενήντα χιλιάδες κατοίκους και τοπικούς άρχοντες που στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.
Περιδιαβαίνοντας τους δρόμους με τα μεσαιωνικά κτίρια, την μεγάλη πλατεία της πόλης, καταλήξαμε στο Δημαρχείο όπου προς έκπληξή μας σε κάθε είσοδο υπήρχαν προτομές ποιητών...
Η έκπληξή μας συνεχίστηκε όταν διαπιστώσαμε, ότι τα κτίρια στους κεντρικούς δρόμους και όχι μόνο, είχαν περιζωθεί με άσπρη ταινία, πάνω στην οποία αναγραφόταν στίχοι ποιητών. Ξεκινώντας από ένα ποίημα με τίτλο: Χωρίς θέμα Χωρίς ημερομηνία, η πόλη είχε περιτοιχιστεί από ποιήματα που διάβαζες περπατώντας και συνεχίζονταν από κτίριο σε κτίριο, εδώ σκέφτηκα, είναι μια πόλη που αγαπά τους ποιητές! Πώς; Μα με ένα απλό έξυπνο τρόπο:






Μεταξύ πολλών άλλων, λοιπόν, η Μονς φιλοξενεί την αυτοαναφορική έκθεση «Μονς Σούπερσταρ!» που ασχολείται με εγχώριες προσωπικότητες όπως είναι ο ουμανιστής αστρονόμος και δημοσιογράφος Jean-Charles Houzeau και η φεμινίστρια Isabelle Blume, την έκθεση «Θερμή Κίνα» που φωτίζει έργα Κινέζων καλλιτεχνών σύγχρονης τέχνης και την έκθεση «Βερλέν. Κελί 252» που αναφέρεται στον Γάλλο ποιητή Πολ Βερλέν, ο οποίος φυλακίστηκε στη Μονς, μετά από θερμό καυγά. (Η έκθεση από 17/10/2015 έως 24/01/2016).

Όλα αυτά συνθέτουν έναν πολιτισμό με Π κεφαλαίο, και θα τολμούσαμε να πούμε ότι χωράει σε μία συλλαβή: Μονς. Η πόλη που τα κτίριά της είναι ντυμένα με στίχους Γάλλων ποιητών, το Δημαρχείο της ένα κόσμημα, με προτομές ποιητών σε κάθε είσοδο να προβάλουν την αγάπη του λαού αυτού για την λογοτεχνία... Ό,τι δηλαδή συμβαίνει και στην χώρα μας... 

Μια μικρή μπάντα στην άκρη της πλατείας συνόδευε τον περίπατό μας...


Βασίλης Δασκαλάκης


Βασίλης Λέκκας - Το μεθυσμένο καράβι
(Αρθούρε Ρεμπώ)
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις - στίχοι: Νίκος Γκάτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου