Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2015

Σημείωμα Φεβρουαρίου 2015
Parkour

«Η ελπίδα έρχεται» ήταν το σύνθημα που επέλεξε η παράταξη του "Σύριζα" στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Κάνοντας στροφή από μια πολιτική που φλέρταρε με τον λαϊκισμό, σε μιαν άλλη, που ως κεντρική της έννοια είχε μια λέξη αόριστη αλλά ζεστή και φιλική: την «Ελπίδα», που όλος ο κόσμος είχε ανάγκη να ακούσει, κέρδισε τελικά την εμπιστοσύνη τον πολιτών και πήρε την λαϊκή εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση.
Πιθανόν να βρισκόμαστε ενώπιον μεγάλων αλλαγών. Θα δείξει. Όπως και να έχει, υπάρχει ένα μούδιασμα, μια επιφυλακτικότητα. Οι περισσότεροι κρατάνε, θα λέγαμε, μικρό καλάθι προσδοκώντας αλλαγές οικονομικής κυρίως φύσης, όχι και τόσο αδικαιολόγητα, μετά από την δυσάρεστη επίθεση της λιτότητας που δεχτήκαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Όμως το φωνάζαμε, πως η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά κυρίως κρίση αξιών. Και κάτι ακόμη: Για τους πραγματικούς καλλιτέχνες και κυρίως για τους ποιητές, η λέξη «Ελπίδα» δεν είναι λέξη πρωτόγνωρη παρά αποτελεί το κύριο συστατικό της ασπίδας τους. Ακόμη και για τους πιο «απαισιόδοξους», καθότι όλοι ξέρουν, πως το καλύτερο ποίημά τους δεν γράφτηκε ακόμη και ίσως τους παρουσιαστεί την επόμενη μέρα.
Όπως και να έρθουν τα πράγματα δεν πρέπει να πάψουμε να ελπίζουμε.
 - Γιατί τι έχουμε να αντιπαραθέσουμε ως εξορκισμό στο ότι ένα ναζιστικό κόμμα κατέλαβε την τρίτη θέση στις εκλογές;
 - Τι έχουμε να τοποθετήσουμε ως αντίβαρο ελπίδας στην δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν τα γραφεία της «Charlie Hebdo»;
 - Τι θα μπορούσαμε να σηκώσουμε ως ασπίδα απέναντι στους τρομολάγνους, όπου κι αν αυτοί ανήκουν;

Μπροστά στη παρακάτω εκδήλωση χαμογελάσαμε και φουλάραμε ελπίδα:
Την Τετάρτη 28/1/2015 η ποιητική ομάδα του 1ου ΓΕΛ Βέροιας παρουσίασε, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, τη συλλογή της με τίτλο: «Παλέτα συναισθημάτων». Το βιβλίο περιέχει ποιήματα 13 μαθητών και σκίτσα τεσσάρων συμμαθητών τους.
Ο στίχος αφιερωμένος στα παιδιά:

Τα βράδια οι ποιητές κάνουν parkour στις ταράτσες των φόβων σας.