Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014

21 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ
Η 21η Μαρτίου ορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με πρωτοβουλία της UNESCO.
Την αρχική έμπνευση είχε ένας Έλληνας ποιητής, ο Μιχαήλ Μήτρας, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να καθιερωθεί συγκεκριμένη ημέρα για να εορτάζεται η Ποίηση.
Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Μια άλλη ποιήτρια, η Λύντια Στεφάνου, πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως και το σκοτάδι, όπως η ποίηση συνδυάζει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά, στην Αθήνα. Οργανώθηκε με ελάχιστα έξοδα, πολλή εθελοντική δουλειά και είχε μεγάλη επιτυχία.
Την επόμενη χρονιά, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού, η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου, υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε. Έτσι, τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του ζωγράφου Ντελακρουά: Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση».

(Πηγή: http://dide.ark.sch.gr/portal/?q=node/1201)


Ο Ποιητικός Πυρήνας τις δύο προηγούμενες χρονιές γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης παρέα με καλούς φίλους.

Café McOza, Βέροια, 21-3-2012
(σε συνεργασία με την Ένωση Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Ν. Ημαθίας)
(Φωτογραφίες: Αντώνης Μομπαϊτζής)


Oνειρογραφία, Βέροια, 21-3-2013
(Φωτογραφίες: Πωλίνα Ταϊγανίδου, Τάσος Θώμογλου)


(Κολάζ: Δημήτρης Γ. Παπαστεργίου)