Τετάρτη, 1 Μαΐου 2013

Σημείωμα Μαΐου 2013


Francisco Goya, 3η Μαΐου 1808, 1814. Λάδι σε μουσαμά

Πώς εξοντώνεται κάποιος;
Δια της θανατώσεως με χ,ψ τρόπο. Μπορεί όμως να «χτυπηθεί» στην παιδεία του και στον πολιτισμό του. Μετά, πιο καίρια, στα υλικά του αγαθά μέχρι να εξαθλιωθεί σωματικά. Και τελειωτικά, ψυχολογικά. Ώσπου να γίνει φερειπείν μέθυσος, ή να του σαλέψει τελείως.
Στην περίπτωση που στο στόχαστρο μπει μια κοινωνία, η γκάμα για τέτοιου είδους «πειραματισμούς» μπορεί να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο και οι συνδυασμοί των παραπάνω «χτυπημάτων», εμπλουτισμένοι από την δεξαμενή αντιπαλοτήτων αυτής της κοινωνίας (όπως πολιτικές κόντρες, ρατσισμός, ξενοφοβία, βόρειοι-νότιοι κ.λπ.), αν χρησιμοποιηθούν από έναν νου με …φαντασία, μπορεί να προκαλέσουν συνταρακτικές αλλαγές.
Και πιστεύουμε ότι, τις τελευταίες δεκαετίες, είμαστε μάρτυρες τέτοιων «πειραματισμών».
Καμία όμως δραματική αλλαγή δεν θα επέλθει αν δεν χάσουμε την ανθρωπιά μας και τη μνήμη μας. Και η ποίηση βοηθάει πολύ στο να μη χαθούνε. Από τη μια επειδή σκύβει επάνω στις χαρές και στα πάθη της ανθρώπινης ψυχής κι από την άλλη επειδή διασώζει τις μνήμες μιας κοινωνίας καθώς μπολιάζεται απ’ αυτές και τις αναπαράγει στις νέες της γραφές. Για παράδειγμα αυτός ο τόπος που έλαχε να ζούμε, τέσσερα αγαθά δεν σταμάτησε να παράγει: καράβια, λάδι, κρασί και ποίηση. Συνδυάζοντάς τα οι άνθρωποί του ταξίδεψαν, γλέντησαν, κήδεψαν αγαπημένους, εμπορεύτηκαν, φιλοσόφησαν και αυτά (σε συνδυασμό με τις αλληλεπιδράσεις που είχαν με άλλους λαούς) ήταν η βάση για να παραχθούν άλλες αξίες και να συνεχιστεί η Ιστορία.


(Εάν αποσυνδέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Θα μας πει ο Οδυσσέας Ελύτης στον ΜΙΚΡΟ ΝΑΥΤΙΛΟ)

Γι’ αυτό λοιπόν ας πάψει τώρα κάθε προσπάθεια για περαιτέρω ταπείνωση. Δεν θα έχει αποτελέσματα πλην της κερδοσκοπίας ορισμένων.
Το πιστεύουμε αυτό και γι’ αυτό επιμένουμε στην Ποίηση. Και δεν γνωρίζουμε αν λιγόστεψαν οι «λαπάδες ποιητές» (όπως είχε πει κάποιος πολιτικάντης) αλλά εμείς στηρίζουμε τους άλλους, τους στιβαρούς. Αυτούς που μας εμπνέουν. Καμιά ανάρτησή μας ως τα τώρα δεν ήταν τυχαία. Ακόμα και ο Καβάφης (ανάρτηση 29-4-2013) μας …είπε σπουδαία λόγια για την εποχή μας.

Κλείνοντας, αφιερώνουμε το επόμενο τραγούδι σε όλους εσάς που μας στηρίζετε και μας εμψυχώνετε, και ιδιαιτέρως στους αναγνώστες από Γερμανία, Ρωσία και Αμερική.

…Αρχές του Μάη…
…Κάπου εδώ έχω γνωστούς
Αλλά τέτοιαν ώρα μη βαρύνω τους…
Καλωσόρισες πουλί μου
μοναξιά ελληνική μου:Ακόμα…
Σε όσους συνέλληνες βγούνε να πιάσουνε το Μάη:


ή βγούνε να διαμαρτυρηθούν:


ευχόμαστε ολόψυχα
καλό Μάη
...έχει πολλά γκάζια ακόμα να δώσει το ...σαράβαλο.